Monday, 28 November 2011

Review : "Misteri Jalan Lama" bukan cerita hantu ok..!

Assalamualaikum~~

Sue sudah pon menonton filem misteri jalan lama...sebenarnya x plan nak tengok movie ni,tp disebabkan Puss in Boots penuh td sue decided untuk tengok cerita ni ...i thought it's a spooky n horror movie...

tapi sebenarnya filem ni cerita pasal dunia orang nian(orang bunian kot)...pasal Iskandar yang ada dua orang anak lelaki...but salah sorang tu anak orang nian n terpaksa dipulangkan selepas 25tahun... and the rest korang tengok sendiri lah ye... Agak lembab sikit la ceritanya n endingnya pun dapat dijangka....rasanya filem Afdlin Shauki sebelum ni lebih bagus la...tapi xlah terlalu teruk..ok2 saje la.. :)


Misteri Jalan Lama(poster).jpg



*SUERAIS*
Share

Saturday, 26 November 2011

Saya Rasa Macam Nak kahwin...TAPI...

Assalamualaikum~~

Ramai di sekeliling sue da mula membina masjid...ALHAMDULILLAH..kebanyakannya 23 tahun ke bawah...macam trend pulak kawen muda ni...n sue pun bila tengok diorang ni teringin nak kawen pulak...tapi sue kena pikirkan benda-benda di bawah ni :


  •  Saya belum habis belajar lagi...memang lah ramai yang dah berkahwin masa belajar...tapi honestly, saya       xmampu fokus pada 2 benda =(
  • Saya adalah anak sulung...saya perlu sara adek saya nanti...kalau dah berumahtangga saya xmampu...
  • Selama 20 tahun ibu-bapa saya menghabiskan duit menyara dan hantar saya belajar...xkan saya terus nak jadi 'milik' orang lain...saya nak senangkan ibu bapa saya dulu ;)
  • Tiada pendapatan lagi...xkan nak kawen guna duit mak bapak 100% ?Kesian diorang...
  • Saya masih keanak-anakan(childish) untuk memegang tanggungjawab seorang isteri dan seorang ibu...
  • Ilmu agama saya belum cukup untuk menjadikan saya ISTERI SOLEHAH dan IBU MITHALI

Maybe ada yang cakap sue bagi alasan or whatever la...but ini realiti diri saya tiada kena mengena dgn org lain.....impian sue dari kecik lagi adalah untuk senangkan hati mak n abah bila da bekerja...sue nak rezeki sue di limpahkan kepada mak abah tanpa memikirkan tanggungjawab lain... LOVE U MAK,LOVE U ABAH...=)





*suerais*
Share

Friday, 25 November 2011

Cedera Kerana Cakaran Kucing---MEOWW!

Semalam Boolat di serang oleh seekor kucing jiran..bergaduh sakan sampai tercabut bulu...so konon-kononnya sue ni nk selamat kan Boolat la kn...sue terus amik bulat bawak masok bilik n halau kucing tu...tiba-tiba dia melompat n menerkamku! ingatkan sikit je..sekali darah menitik.. maka jadi lah seperti di bawah..

 nampak x lubang 2?dalam sebenarnya..

Sebenarnya kalau x di rawat boleh dijangkiti kuman BARTONELLA HENSELAE(kuman yang apa menyebabkan penyakit cakar kucing or Bartonellosis)..biasanya kalau kena penyakit ni luka dari cakaran kucing tadi akan bernanah selepas beberapa hari..tapi sue da cuci luka ni sendiri n letak minyak gamat..Alhamdulillah kurang sikit luka n bengkaknya...


*suerais*
Share

Konsert 2PM esok kepada peminat K-Pop.. ;)

Grup superstar dari Korea, 2PM akan mengadakan konsert esok di Stadium Bukit Jalil pada 8pm esok seperti yang ditulis di SINI... so layan la gambar diorang ni ye...Perhatian : saya bukan fanatik korea ok! ;)



yang pakai baju biru 2 macho..hihi

*suerais*

Share

Thursday, 24 November 2011

Resepi : Kek Batik Untuk Adik..

Assalamualaikum~~


Semalam 23/11 bithday adeq SR....dia dok sibuk suruh buat kek batik..tak pernah try...bru first time buat ni...mula2 igtkan x jadi..huhu...nasib baiklah jadi...ni la resepinya :

Bahan-bahannya


1 bungkus biskut marie
100g/setengah bungkus butter cup
2 biji telur
1 cawan serbuk coklat
1/2 cawan milo(nak lebih pon boleh)
1 cawan air
3/4 cawan gula(Ikut citarasa masing2 la..guna susu pekat pon bley..)



Cara membuatnya :

1. Panaskan butter,masukkan serbuk coklat,milo,telur,gula,air n kacau perlahan(api sederhana2 je)
2. Tutup api n masukkan biskut marie yang dah dipatah2kan n kacau sampai sebati
3. Da sebati tuang ke dalam loyang, tekan biar mampat dan sejukkan dalam peti sejuk.
4. da sejuk boleh la dipotong dan dihidang ;)



Inilah hasilnye...hehehe






*suerais*
Share

Wednesday, 23 November 2011

Monday, 21 November 2011

Bas Cityliner yg Mogok,Aq Yg Jd Mangsa!

Semalam baru je bercita-cita nk g klinik utk check GUSI BENGKAK ni....so dengan penuh bersemangatnya aq pon bersiap la tngahari tadi tunggu bas nak gi klinik..almaklumla..saya adalah org yg ketiadaa lesen..hihi...tapi setengah jam aq dok terpacak tunggu bas,adek aq call inform yang hari ni xde bas sbb bas MOGOk!sabar je la...aq da la menahan sakit da ni...incik boifren pon keje xley nk hantar...menyusahkan betul la... 


Maybe pemandu bas cityliner ni mogok sebab syarikat Konsortium Transnasional Bhd (KTB) mungkin akan menghentikan sepenuhnya perkhidmatan bas Cityliner ni di enam negeri bulan depan (Selangor,Terengganu,Kelantan,Pulau Pinang,Kedah n Pahang) sekiranya xde pihak yang nak bantu syarikat tersebut..dan maybe lebih kurang 400 pemandu bas akan kehilangan kerja...harap-harap la ada pihak yg dapat selesaikan masalah ni sebab sy belum ada lesen lg.. =(






Share

Gusi Bengkak :(

Assalamualaikum~~

Da 2 hari gusi aq bengkak... sakit yang sangat! da kumur-kumur dengan semua bahan yang boleh dikumur da...tapi x baek2 gak...so saya telah menggoogle kan tentang gusi bengkak ni...

n maybe gigi geraham bongsu aq tumbuh dalam posisi yang tidak baik...esok aq akan g jumpa dentist disebabkan sakit yg tidak tertahan ni...makan pon susah..tekak pon sakit...muka da mula bengkak sebelah... hmmm... Doktor Gigi 2 mmg Menakutkan!macam mana kalo jadi cam kat bawah ni??




Habis semua gigi aq!

*suerais*
Share

Friday, 18 November 2011

........

Berubah kepada yang baik selagi nyawa dikandung badan. Tiada istilah belum bersedia atau belum sampai seru.
Share

Wednesday, 9 November 2011

Seksualiti Merdeka??

Sekarang ni kecoh pasal SEKSUALITI MERDEKA yang dianjurkan si Ambiga 2...and Marina Mahathir?Astaghfirullah~~ They said that its not a free sex party...yes..but please respect the sensitivity of others as u live in muslim country... and for those people that claimed there are MUSLIM but still be a part of this programme,dont u remember Nabi Luth A.S story(kisah Kaum Sodom)? ALLAH memang suruh kita bela nasib orang yang teraniaya...tp adakah diorang ni teraniaya?mungkin diorang tersalah arah,tersilap langkah...lebih baik kita bawak diorang balik ke jalan yg LuRUS dari terpekik terlolong nak bela hak diorang lah konon...

They said :  Kami percaya bahawa setiap orang di Malaysia berhak untuk bebas dari diskriminasi, keganasan ataupun gangguan hanya kerana orientasi seksual dan identiti jantina mereka. Kami percaya bahawa kita semua berhak untuk bertanggungjawab terhadap tubuh kita sendiri. "

Aloooo MakCik!!!! kalo da tau kita semua berhak bertanggungjawab kat tubuh sendiri kenapa nak sibuk2 pasal diorang ni??badan diorang bukan badan kau pon sebok nak bela nasib diorang...! Pernah ke golongan Lesbian,Gay,Transeksual and Bisexual ni kena hukuman gantung kt Malaysia ni?Pernah ke diorang xdapat kerja,xdapat makan,xdapat pakai?ramai yang berkerjaya,berduit,berjaya and macam2 ber la....so what's the problem? TOLONG JAGA SENSITIVITY KAMI SEBAGAI ORANG ISLAM..bukan islam je agama lain pun xsuka benda ni... Bersyukurlah dapat hidup kt Malaysia ni...jgn porak perandakn negara ni.... FOR THE MUSLIM WHO ARE INVOLVED,READ THIS :

sURAH AL-ANKABUT(28)
dan (ingatlah) ketika Luth berkata pepada kaumnya: "Sesungguhnya kamu benar-benar mengerjakan perbuatan yang Amat keji yang belum pernah dikerjakan oleh seorangpun dari umat-umat sebelum kamu".

Hadits riwayat Ibn Abbas : “Siapa saja yang engkau dapatkan mengerjakan perbuatan homoseksual maka bunuhlah kedua pelakunya”.






Jangan Gadaikan Agama,Keamanan dan Kebebasan Untuk Kepentingan Sendiri


*sue rais*




Share

Thursday, 3 November 2011

~~Best ke Jadi Orang Kaya~~??

Kaya itu Duit =)...Ramai yang fikir orang kaya ni  the happiest man in the world. Betul ke? Memanglah duit tu benda yang penting.. tapi duit bukanlah sgala-galanya.

If duit x diuruskan dengan betul kita gak yang merana. Orang cakap “ Money makes everything”...xde duit xde lah segala-galanya..sebab zaman  sekarang ni duitlah penanda aras status seseorang tu...org kaya bole hade apa saje yang dorang nak...rumah besar,kereta besar siap dgn drebar,latest gadgets,bla,bla,bla....semua la... 

tp kita lupa yang kekayaan ni jugak la punca kejahatan....bila da kaya mula ada perempuan simpanan,anak ikan,berjudi,tiap2 malam pergi party sana..party sini...,rasuah, macam2 la....
Sekarang ni byk kes culik,blackmails,rompak...semua 2 jadi sebab? sebab seseorang 2 kaya n yg wat hal 2 lak nak jadi kaya...ada paham?

 So the conclusion is, duit boleh buat hidup kita tersangat lah bahagia kalau kita pandai nak uruskan...tp duit n kekayaan jugak boleh buat hidup kita dalam kesengsaraan... bersyukur n hargailah apa yang kita ada......(^___^)



*Sue Rais*
Share

Tuesday, 1 November 2011

*sana,situ,sini penyanyi* kenapa penyanyi?

End of the year suda!x rasa masa berlalu...hmm...entry for today : *sana,situ,sini penyanyi* Why?


x dinafikan rakyat malaysia ni memang berbakat...sebab 2 la rancangan realiti nyanyian macam cendawan tumbuh...dari akademi fantafunti,mentol,malaysian adol,n yg terbaru vokal bukan sekadar wajah... ^__^
bukan untuk peserta dewasa je...untuk kanak-kanak pon ada....idola celik la,bintang kucil la,itu la ini la...mcm2 la....yg menjadi kemusykilan sekarang ni, betul ke diorang ni minat or just mencari populariti?
Ada yg sanggup meninggalkan kerjaya professional semata-mata nak jadi penyanyi...ada yang menjadi pelajar cemerlang tapi x meneruskan pelajaran sebaliknya menjadi penyanyi...

Malaysia dah banjir dengan penyanyi n all that....apa kata kita banjirkan Malaysia dengan peguam,doktor,dentist,surgeon,teachers,bankers,pilot and other professional career. Bknla nk cakap jd penyanyi ni x bagus...tp kalau suara x seberapa better forget it...lagi elok kita cari kelebihan kita kat benda lain....

yang untuk kanak-kanak ni lg 1...its okay if they just sing, tp kalo umur baru 10-11 tahun da nyanyi lagu loving2 dengan aksi romantik ape cer?its a bad influence to a child minds....

daripada parents sibuk masukkan anak2 pergi kelas menyanyi,kelas muzik, ballet or whatsoever la...lagi bagus kalo mereka2 ni hantar ank2 mereka pergi kelas mengaji or fardhu ain...lagi afdhal n berkat....didik la anak ke arah kebaikan...ajar anak2 untuk menyanyi bait2 kalam ALLAH itu baru amanah ibu bapa...



its not that im being narrow-minded..,but its my personal thinking n opinion....up to u to swallow it or spit it..

"Music is the career I'm lucky enough to get paid for, but I have other desires and passions."
*Layne Staley*

  sue rais   (^___^)
Share

Saturday, 29 October 2011

secret admirer~~

siapa yg xpnah menjadi secret admirer seseorang?? kalo ade yang x ada 2 means dye xnormal la 2...huhu..just joking....secret admirer ni bermaksud when we admirer,like,love or care 4 someone in silence without telling him/her....in malay...menyukai seseorg secara rahsia.....selalunya kita menjadi secret admirer (or ada secret admirer) masa zaman sekolah..btul x??bila kita minat dan suka pada seseorang ni la yang membuatkan kita untuk sentiasa menjadi yang terbaik..ada yang menyukai seseorang 2 masa zaman2 cinta monyet je...tp ada yang menyimpan perasaan sampai dewasa n ada yang hingga ke akhir hayat...

i have a story about A who are in love with his friend,B....but B have a boyfriend..when B broke up,A meluahkan perasaannya tetapi ditolak B..mungkin kerana fizikalnya yang x sekacak orang lain..hubungan mereka sebagai kawan kekal sampai tamat persekolahan..dia cuba melupakan B tapi bila dia menjauhkan diri dari B,B yg akan mencari A untuk meluahkan masalahnya..A cuma memendam parasaan kecewa...sampai satu hari A pergi selama-lamanya disebabkan kemalangan...sehari sebelum dia pergi dia sempat menyatakan hasratnya untuk bertemu B...hingga akhir hayatnya dia masih menyintai B...

bukan senang untuk menerima orang yang kita minat or sayang dlm diam xdapat terima kita...itulah sebab ramai yang memendam perasaan...apa pun cinta kan perlukan pengorbanan?just tell her/him what u feel....trust me,it makes u feel better...dont give up if he/she reject u...bunga bukan sekuntum,kumbang bukan seekor... (^__^)

*kepada org yg saya minati,semoga awak bahagia dengan org yg tercinta =))


Share

Thursday, 6 October 2011

BERDIKARI or beAr dee CurrY(INDEPENDENT)~~heeheeheehee

setelah lame menghilang akhirnya muncul kembali..huhuhu..lama nye tak menjenguk blog sebab xde ape yg nk di tulis...untuk kali ni nk ckp psl BERDIKARI or berdiri di kaki sendiri or independent or bear dee curry...hehe

bila kita melangkah ke alam IPT ni kebanyakan dari kita terpaksa duduk berjauhan dari keluarga dan berdikari untuk hidup....tapi adalah segelintir makhluk Allah ni yang bila berjauhan dengan keluarga pun xpandai2 lagi berdikari...AloooOOoo Makcik!umor da berapa nAk bergantung ngan orang lagi??at first maybe kwn kita dapat bantu kita tp kalo da mengada-ngada sangat smpai assingment kne org buatkan?baju sendiri nak hantar dobi tapi orang yang hantarkan?nak masak megi@mi instant pon org masakkan atas alasan xpndai masak?(errrrrr...)

jangan wat sampai kawan-kawan kita lari dari kita....jangan jadikan alasan x pandai berdikari or x biasa hidup sendiri untuk ambil kesempatan atas diri orang lain...nanti bila kita dah menempuhi alam pekerjaan kita jugak yg susah....yela..dulu orang yang wat semuanya kn...so,pikir2 kan la....x kisah siapa pun kita...try to be independent...its help u in future,trust me....
Share

Wednesday, 29 June 2011

saya xtegur pemakaian awk....jd biarkan sy berhijab...

ini mmg pelik....selalu kita dengar orang yg tertutup akan mengutuk mereka2 yg kurang mengambil berat pasal aurat....tp skrg mmg dunia da terbalik kowt....

panas x aty korang ble org yg berpakaian cm xcukup kain kutuk org bertudung sprti berikot==>

*pkai tudung tp xttop dada...bek xyh pakai...(aloo mkcik!!nk kutuk pndg dri ok??)
*aq bkn xnk pkai tdong..tp org bertudong skrg ni mmalukan...aq malu...(aloooooo!ko nk malu asal lak??)
*lbey bek aq ni...wlopon pakai miniskirt,shortpant,bikini....tp aq x hipokrit cm org pkai tudong....
*ustaz blablabla pnah ckp..kalo pkai tudong mcm ni,mcm 2,potpetpotpetpotpet...
*ko xnk ke pkai skirt labuh cm org yg btol2 mnutup aurat?dr pkai seluar ni....(errrrmmm??)

sbnarnye mmg yg dye ckp 2 ade btolnye...tp xsume bertudong 2 jht....n kte kne ubah diri kte sblom kte nk bg nasihat kt org len..baru org len dngar ape yg kte ckp 2....

"org yg menutup aurat belum tentu dosanya,tp orang yg x menutup aurat sudah tentu dosanya"...WALLAHUALAM..

ini saya sekarang....

 


tp sy teringin nk jd mcm ni...InsyaAllah satu ari nanti....





tp mintak di jauhkan sy jd mcm ni.....Nauzubillah...


sory x sensored...huhuhu

Share

Sunday, 12 June 2011

barang branded,restoran mahal dan bF kaya menunjukkan darjat??

A : byk u shopping....shopping ktne?
B : kt TS...td aq ajk ko xnk..
A : ooo....sorry la...i xley la bli bju kt tS...i lbey ske bli kt PAVILLION or kt oversea....i xbley pkai brg murh2 ni..nt gtl2... lgpon i slalu shopping ngan bF i yg keje pilot 2...
B :ok...i see...hmmm...




WTH??2 la realiti zmn skrg..lg2 di kotaraya KUALA LUMPUR ni.....for new student,yg dtg dr kluarge sderhana cam aq...kne pndai2 mmbawa diri....slame 2 taon aq blaja kt kL ni...mcm2 org aq jmpe...kbykannye sling bersaing ssame sndiri untuk mnjadi yg TERBAIK...kdg2 aq hairan n pelik dgn dorg ni....kalo tngok gmbar dulu2,cam hampeh je,bju bundle lg cntek dr bju dorg kowt,tp ble da dok bndar mula knal dunia...ade hati nk meninggi dri...


alooo makcik!!sdar diri ckit ok....parents kte anta dwet tok blaja...

aq bkn jelez...ckit pon x...tp geram!aq pnah di hina...sbb ape?sbab aq xbli baju dkat Giordano Or Zara,sbb aq x bli beg dkat MNG or LV.,sbb aq x bli ksot kt Christian loboutin(spelling mistake ke?),sbb aq xske mkn dkat tmpat len slaen KFC(da aq fanatik ngan KFC),sbb bF aq xhnsem,kaya,or berpelajaran...

aq pnah di sindir sinis dngn ayt2 brikot++++


  • "de org jual bju kt tepi kolej 2..g r bli sue ko kan ske bli bju tepi jalan"
  • "byk yg pkai beg cam ko...yela beg murh kan.."
  • "ko ni...slendang 10 rggit pon nk bajet ke?"
  • "sue..xde kain buruk r...mntak bju ko wt kain buruk...ko kn byk kain buruk"
so?it doesnt bother me at all...aq x heran pon....ape yg pnting,aq xpnjam dwet ssape,aq xmeminta2...aq xpnah mam megi cam dorg sbb nk bli brg mhl...aq xyh nk keje kt tmpat bkn2 juz nk tggong kos bju,makeup,n mknn mhl2...aq bersyukur dgn ape yg aq ade n i never regret being who i am....ALHAMDULILLAH..

de aq ksah aq xde korg??

Share

Sunday, 1 May 2011

betol ke blogger femes ni sombong??

ssetengah blogger baru (cam aq) akn giat mnjalankan kerja mnaikkan traffik dorg....so dowg pon sebok la mengomen kt blog yg femes2 ni....ade yg follow blog byk2 dgn harapan akn d follow balek....tp,haram de yg follow balek....berbalek kpd blogger femes td....some of them x reply pon komen blogger2 yg bru2 ni....aq xpenah try la kan sbb aq mmg twu sape la aq nk berkomen2 ngan dorg ni .....ntah blas ke tidak...so lbey bek aq xyah komen pape....kbanyakannye aq tngok kt komen dorg...xde pon yg d balaz....except kwn2 dorg,sedare mare or yg agk 'cool'2 cm dorg gak,bru la reply.....aq xla ckp sume...but some of them....but it doesn't matter 2 me as long as i can keep blogging n writing what i think n what i feel...if u like u can follow n share what i've wrote but if u dont like it,u can forget my blog ...i dont have any problem with that...so femes ke x ade aq kesah??


Share

Saturday, 30 April 2011

A Royal Wedding...

Pada 29/4 tlah berlangsungnye perkahwinan ex bf aq(errrgh..)Putera William dgn kkasih pujaan hatinye...Kate Middleton...mereka di sahakan sbg sepasang suami isteri melalui sebuah majlis besar-besaran di London's Westminster Abbey......cantek baju pengantin si pengantin pompuan ni...sweet sgt2....rse cam..nk kawen...!!  (*___*)









*buai laju2...aq nak kawen dgn ank raja....kihkihkihkih
Share

Friday, 29 April 2011

Mereka tanpa sesuatu bernama...MAKE UP..!


dorang cantek,,kulit licin,halus,lembut,putih,blablablabla.......mcm2 la....tp ape rupe dowg tanpa make up ek??

1.MILEY CYRUS

BIA BTOOOOOLLLL......

2.BEYONCE
MMM...OK LAA....

3.RENEE ZELLWEGER
MMMM...OK....FINE...*__*

4.JENNIFER LOPEZ
Jennifer lopez?? -__-

5.RIHANNA
still comel jgak...(^___^  )

6.BRITNEY SPEARS


7.KIM KARDASHIAN
 8.NICOLE RITCHIE
9.PARIS HILTON



10.HALLE BARRY
So,its means yg dowg xla perfect....xde manusia kt dunia ni yg perfect kn....msing2 de klemahan sendiri...xyh la sebok2 nk jd cam dowg....just be yourself...thinks positive about yourself....cantek2 pon x ke mane...tua t berkedut jgak.....for yg kurang cantek(like me...huhu) xyh la rndah diri sgt...yg pnting improve kecantikan dalaman..yg cantek tuwh,jgn berlagak...kecantikan 2 milik ALLAH...bkn milik kita....bila2 je DIA bley amek balek ok? ok....hmm...fine...^__^
Share

fesyen pelik org bertudung??

ni la fesyen2 org bertudung yg xyah la ikot.....cm xde mkne je....mmg plik,,xtwu la ape motif pkai camni...
mmg pelik......



















Share

sweet long sleeve dress...

for hijab's girl....

dolu2 ssah nk cari dress yg berlengan pnjg/long sleeve...so kalo gadis yg bertudung trpakse pkai inner or cardigan....skrg da mkin byk dress or blouse yg long sleeve...so x jd masalah kan...so ni antara long sleeve dress yg cantek n aq minat sgt3....=)


thechicshop

forever21

rayrayboutique
vintagebiribiri.com

irenelim.com
Share

Thursday, 28 April 2011

hentikan pembuangan bayi!!!

metro hari ni da laporkan psl pembuangan bayi lagi....mcm2 la....diorang igt baby 2 ape??SAMPAH?dorg 2 yg SAMPAH MASYARAKAT!

seorang ANAK 2 bila da lahir je kt muka bumi ni ade hak-hak cam d bwh ni...

HAK KANAK-KANAK
  • Kakak-kanak mempunyai hak untuk diberi makan, diberikan pakaian, dan dilindung sehingga mereka mencapai kedewasaan.
  • Kanak-kanak mempunyai hak untuk menikmati kasih sayang dari ibu bapa mereka.
  • Kanak-kanak mempunyai hak untuk dilayan sama antara adik-beradik mereka dari segi hadiah kewangan

so jge la hak dorg ni...jgn suka2 nk buang...xsakit ke bersalin smpai ske2 ati je buang??





Share