Sunday, 20 May 2012

Aku Lemah

Aku Lemah Pada Diriku Sendiri
Aku Lemah Pada Nafsu Yang Menggila
AKU Lemah Pada Rayuan Dan Pujuk Rayu
Aku Lemah Pada Penipuan Yang Nyata
Kerana Aku Manusia Yang Terlupa Pada Pencipta
Dan lupa Tentang Hidup Disana....




Share

Friday, 11 May 2012

Saya Suka GM Klang ;)

Assalamualaikum..!

Hari ni sebagai penganggur terhormat,saya melakukan kerja sambilan iaitu sebagai peneroka "shopping centre"...hehehe

Saya ke GM klang yang berdekatan dengan AEON Shopping Center Bukit Tinggi,Klang.....barang kat sini memang murah..ulang lagi..MURAH..hehe...sebab kat sini banyak menjual barang borong.....mula2 hajat kami nak mencari kerja...tapi tercari benda lain pulak..hakhak..

ini lah GM Klang... :P


Macam2 kita boleh cari kat sini dari pakaian,aksesori,minyak wangi,bag,barang perhiasan rumah dan KASUT..! ;))

Selepas meneroka dan berpusing,terbeli pulak kasut baru..!high heel lagi tu u ollsss...!hehe...n harga kasuttu cuma RM25.....sebab tu saya beli...bersesuaian dengan bajet saya sebagai penanam anggur sementara..huhuhu..


promote kasut baru..hehehe


;))




Share

Wednesday, 9 May 2012

*Tiada Beza*

*Ayah ibu..
Memang dia tiada kelulusan..memang dia tiada pangkat dan nama..
Apatah lagi harta..tapi dia punya setia dan usaha
Dia punya kejujuran dan tawakkal
Dia punya pendirian dan kelembutan
Dia juga sama seperti kita....
Percaya pada Allah yang satu..tiada beza*



Share

Cari Kerja : Part 2

Assalamualaikum..!

Cari dan mencari lagi...itu je lah kerja saya setakat ini...masuk ke setiap syarikat dan kilang mengisi borang...dan borang tu entah di tengok atau di jadikan kertas contengan sahaja....hampir berputus asa sudah..surat perjanjian PTPTN pon dah ramai yang dapat...cuma saya je yang belum terima berikutan pertukaran alamat...hmm...mungkin rezeki belum berpihak lagi untuk mendapat pekerjaan..

Kebanyakan dari mereka2 ni nak kan pengalaman..so fresh graduate macam saya ni nak dapat pengalaman macam mana kalau tak diberi peluang untuk membuktikan kemampuan kitorang?Walaupun hanya sebagai kerani dah dianggap pengalaman berharga ...tapi jangan lah kerana kami takde pengalaman,disuruh kerja sebagai buruh kasar....bukan memilih,tapi sekurang-sekurangnya biarlah apa yang kami belajar dapat dimanfaatkan....

Bila menganggur macam ni n tengok kawan-kawan yang cuma berbekalkan SPM dah ada kerja tetap dan dah berkereta..ada jugak yang dah berkeluarga,rasa macam terpinggir dan menyesal....tapi orang kata apa yang dah ditetapkan untuk kita mesti ada hikmahnya...so..usaha selagi termampu dan tawakkal je lah...

Niat cuma nak membantu meringankan beban keluarga..harap-harap diperkenankan..InsyaAllah....Aminnnn...


;))

Please!!!!

Share

Tuesday, 8 May 2012

Yang Wajib Dalam Drama/Filem Melayu

Assalamualaikum..!

Sekarang ni da makin banyak drama dan filem melayu yang diterbitkan...kalau dulu nak tengok drama melayu kt tv susah betul..kt pawagam?lagi lah susah...filem baru keluar sebulan sekali (tu pun xtentu)....tapi sekarang dah makin banyak...tapi drama dan filem melayu ni ada identiti dia..benda2 ni memang tak lari dari drama/filem kita....hehehe

* Bab makan kat restoran/warung/kafe MESTI ada.... bincang masalah keluarga kat meja makan,bergaduh    dengan kekasih kat cafe,melamar kat restoran,bergaduh kat warung...huhuhu . Mungkin untuk menunjukkan yang rakyat Malaysia sememangnya suka makan ;D

edtv-zahidizakariya.blogspot.com
* Watak gadis kampung mesti pakai baju kurung english cotton (yang bunga kecik2 tu) dan naik basikal . Pastu kalau tak pakai tudung rambut tocang..hehehe

* Kalau watak setiausaha pulak,mesti seksi pakai dress n skirt pendek...pastu ada affair dengan bos..

* Tak kira lah kaya ke miskin...kalau sakit mesti masuk hospital swasta..kalau further study pon kolej swasta...pelik-pelik....


* Watak janda/andartu meletup kampung mesti pakai kebaya nyonya..and then bawak payung..ergghhh

* Kalau watak bos garang,bila masuk ofis mesti ada dialog ni : ''kenapa berkumpul ni?curi tulang ye..!"
"awak ingat ni ofis bapak awak?pergi buat kerja..!' dah tu mintak fail kat staff... "mana fail yang saya mintak semalam "

* Tidur,makan,sakit,sembahyang,sarapan mesti pakai make-up....paling kurang pun pakai bulu mata palsu..hahaha....

* watak budak nakal kat sekolah kalau yang perempuan lipat lengan baju sampai lengan....yang lelaki baju tak tuck-in,baju tak butang...watak budak baik pulak pakai tudung or tocang dua...kadang2 jadi budak form 5 tapi bawak buku teks form 3...

* Mesti ada watak perampas suami/kekasih orang...pas tu mesti seksi,solek tebal,hot...

* Kalau ending dia watak jahat mati...mesti kena langgar kereta atau lori,kalau tak kena pukul dengan samseng


hahaha..jangan marah la ye....saje je mengutarakan pendapat... ;)
Share

Monday, 7 May 2012

Realiti Cari Kerja Zaman Sekarang

Assalamualaikum..!

haha..mood mencari kerja..!susah betul nak cari kerja zaman sekarang ni..melainkan ada orang dalam...yes..! 'orang dalam'..!itu memang perkara biasa kat negara kita ni...sesiapa yang saudara-mara kaum kerabat dia ade dalam satu syarikat tu akan mudah diserap masuk untuk bekerja dalam syarikat tu..so..orang yang takde 'orang dalam' (cam saya ni) akan bertungkus-lumus la mencari kerja..apply sana..apply sini..tapi?HAMPA~~

Lagi satu la masalah nak cari kerja ni...kebanyakan syarikat-syarikat korporat,perkapalan,perkilangan kat Malaysia ni di kuasai oleh golongan CINA....diorang ni biasanya hanya akan menggaji pekerja yang berbangsa cina sahaja untuk kerja pentadbiran,kewangan,pemasaran dan kewangan diorang...kalau diorang ambil pekerja bangsa lain pun gaji yang ditawarkan kurang 20% dari gaji pekerja yang sama bangsa dengan diorang...ini dari pengalaman rakan-rakan rapat and saya sendiri....memang susah nak cari kerja zaman sekarang ni..lagi-lagi orang yang bijak dan berpelajaran da terlalu ramai...hmm...takpelah,ade rezeki InsyaAllah akan dapat jugak kerja yang sesuai...cuma jangan terlalu memilih...

Doakan saya ok? ;))



Share