Thursday, 20 September 2012

Ajarlah Diri Meminta Maaf.....


Assalamualaikum...

Manusia biasa seperti kita memang tak dapat lari dari melakukan kesilapan....kadang-kadang kita lalai...kadang-kadang kita lupa....tapi sebaik-sebaik orang yang melakukan kesilapan tu ialah orang yang sentiasa memperbaiki dirinya.....kalau berdosa dengan manusia,minta maaflah....tapi lepas minta maaf janganlah buat lagi...kalau berdosa dengan Allah...bertaubatlah...dosa dengan Allah,insyaAllah kalau kita ikhlas mengharapkan keampunan,Allah akan maafkan..tapi dengan manusia selagi dia xmaafkan,selagi tu lah kita akan rasa terbeban....kalau kita pernah aniaya atau memfitnah orang cepat-cepatlah minta maaf sebelum terlambat...sebab doa orang-orang yang teraniaya itu makbul...wallahua’lam..~~

"Sesungguhnya taubat di sisi Allah itu adalah orang yang melakukan dosa kerana kebodohan dan kekhilafan mereka. Lalu mereka bertaubat dengan segera. Maka mereka itulah yang diterima taubatnya.” (Surah al-Nisa’, ayat 17)
Share

Monday, 17 September 2012

Jangan Hanya Pandang Luaran :)

Assalamualaikum….
Dulu sue selalu menilai orang dari luaran…baru jumpa dah macam-macam andaian yang diberikan…tapi bila dah dapat further study dan berjauhan dari keluarga…macam-macam ragam manusia yang sue da jumpa,barulah tau yang apa yang kita nampak dari luaran tu tak melambangkan dalaman dia..macam jugak buah..buah yang cantik dan berseri  kulitnya tak semestinya isinya elok dan manis…macam tu lah jugak dengan manusia..kadang-kadang mulut manis,muka cantik,ramah mesra mengalahkan jurujual nak promote produk diorang… tapi dalam hati penuh dengan sifat dengki dan iri hati…fitnah jadi mainan mulut…tapi bukan bermakna kita boleh bersangka buruk dengan orang lain…Cuma hati-hati je….bila kita dah terkena sekali,insyaALLAh kita akan lebih mudah nak kenal orang macam ni… ;)
Share

Wednesday, 12 September 2012

Bersatulah ;)

Assalamualaikum...

Sekarang ni bila dunia dah semakin maju dan tanpa batasan,makin ramai yang berani meluahkan pendapat masing-masing melalui dunia maya ni. Ada kritikan yang membina,xkurang juga yang menghina...Dengan sesuka hati dan sesedap rasa mengutuk,menghina dan memaki orang lain yang tidak sehaluan atau sefahaman dengan mereka...lagi-lagi dalam hal politik...memang politik itu termaktub dalam Islam...tapi Islam tak pernah ajar kita sebagai umatnya berpecah dan saling menghina antara satu sama lain...biarlah politik itu satu medium untuk kita bermasyarakat dan bersatu untuk mencari cara memperluaskan islam.....tak perlulah kita yang mengadili siapa yang betul dan siapa yang salah...itu kan kerja Allah S.W.T? ;)



“Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat:Sesungguhnya Aku akan jadikan di atas muka bumi seorang khalifah” (Al-Baqarah: 30)



Share

Monday, 10 September 2012

Assalamualaikum...

Dulu kita panggil kain yang sehelai itu tudung,sekarang kita mula paggil ia sebagai hijab...apa pun gelarannya namun ia tetap sama....dulu wanita-wanita yang tertutup mahkotanya itu dipanggil kolot,tak menarik...tapi sekarang peredaran masa membuktikan yang tertutup tak semestinya tak menarik....tapi jelas dan nyata,sekarang makin ramai yang terlandas dari tujuan,terlencong dari matlamat...tudung/hijab hanya dianggap sebagai satu medium fesyen...mereka hanya ikut peredaran semasa...memang tak salah selagi tidak membuka apa yang patut dibalut...tapi tiada beza jika hanya di balut,tapi bukan ditutup....legging itu xsalah kerana seluar panjang kata mereka...fahamilah..legging is not a pants!tolonglah...seksanya bila tengok dah manis berhijab...tapi tengok bawah boleh nampak bentuk dan kulit kaki...dan tolonglah jangan pakai t-shirt nampak ketiak awak tu dengan tudung...walaupun ketiak awak cantik,tak ada siapa pun yang nak tengok...tak sesuai lah dengan tudung tu...ok?

sumber

kita sama-sama tak sempurna,apa salahnya kita sama-sama muhasabah diri? ;)
Share

Saturday, 8 September 2012

Review:Lagu Teman Pengganti(Black&Malique)






Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama
**satu pasangan yang sehati sejiwa dan berjanji sehidup semati

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi    
Bila celik, juga bila mimpi      
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
    **si lelaki mula bermimpi dan mempunyai firasat si wanita akan  bersama dengan lelaki lain

Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka
Beberapa purnama dulu cinta bertakhta     *hubungan yang dijalin dah begitu lama
Kenangan dibina kita indah belaka
**si boy redha dan pasrah walau bukan itu yang dia mahu 

Ketawa bersama, menangis bersama              *setelah susah senang dilalui bersama harapan mereka dpt hidup bersama 
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama    
Namun hakikatnya, bukan mudah                  
Aku sembunyikan gulana-gundah 
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah
**si boy mempunyai satu rahsia yang disembunyikannya selama ini yang ingin diluahkan

Rahsia ini
Telah lama aku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Kuceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
**si lelaki memberitahu yang dia akan meninggalkan dunia ini dan mengharapkan si perempuan mencari pengganti dirinya

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias      *dalam dunia sekarang yang penuh penipuan dan berat sebelah 
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias   *mereka tak terlepas dari cacian dan kata2 sinis
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas      
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks  *si girl tak kisah dan tak pernah tinggalkan si lelaki dan mengerti si lelaki
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks        *dalam ketidakmengertiaan tentang hidup,dia cuba mengikut apa yang benar

Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami
Setia mendengar, sentiasa hadiir             
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir    *si boy menghargai si girl yang sentiasa ada di sisinya, memahaminya dan igt setiap tarikh-tarikh penting     

Tiba pagi syawal, kaulah yang terawal              *setiap pagi raya si girl pasti datang awal bertemu si boy
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal        *syawal kali ini dia merasa janggal kerana mungkin ini syawal terakhir 
70 000 hijab harus kusingkap                            
*ini mungkin merujuk kepada satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Ya'la dalam Mu'jam Abu Ya'la al-Mausuli (1/83) ( Di bawah Allah terdapat 70 ribu hijab dari cahaya dan kegelapan, dan tidaklah kau mendengar sesiapa yang menyentuhnya melainkan akan musnahlah dirinya) -wallahua'lam-


Kusorok kitab balik tingkap penjara hinggap    *ini mungkin merujuk si boy yg mula mbaca kitab suci Al-Quran
Dalam diam ada, seorang yang kupuja           
Kau teristimewa tapi Dia yang sempurna         *mungkin si boy menerangkan si girl istimewa dlm hatinya tapi yg  dipujanya hanya Allah  yang Satu - tp malique menggunakan kata "seorang"..yang ni agak keliru sikit..mungkin yang jadi pujaannya Rasulullah S.A.W,Yang Sempurna Allah S.W.T

Rahsia ini
Telah lama aku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Kuceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Sejak dua menjak ini, kumencari fungsi kewujudan   *si boy  mula mencari apa tugas manusia di dunia sbg khalifah
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan              *dalam dunia yang penuh jumud=kehinaan dan kebodohan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru                        
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu                         *si boy mula terkeliru tp si girl sentiasa memberinya semangat

Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman susuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri   
**penyakit yang dialami si boy mula serius dan melarat.Dia semakin tenat.

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan                           *Lagu ni lagu terakhir yg ditujukan pada si girl
Jaga diri, jangan makan hati                                            *si boy berpesan jangan susah hati dan bersedih
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti             * si boy pesan lagi satu hari nanti si girl akan bertemu pengganti

Bilik dah kukemas, katil dah kurapi                               
Cincin, kunci, dompet dalam laci                                    *semua barang2 dia dah simpan,bilik jua dah dikemas
Ada sikit wang, itu saja baki                                         
Moga-moga cukup untuk majlis tu nanti                          *ada sedikit wang simpananya di tinggalkan,dia berharap cukup untuk majlis tahlilnya nanti 

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti
**si boy semakin dekat dengan ajalnya,sekali lagi dia berpesan supaya si girl cari pengganti dirinya..            


*******

Assalamualaikum..'

Apa yang sue tafsir dari lagu ni hanyalah andaian...kalau salah harap maafkan...ini dari penilaian dan tafsiran sue sahaja...untuk perkongsian bersama ;)
                                 
Share

Wednesday, 5 September 2012

LELAH

Jangan ganggu aku lagi,Aku hanya mahukan sedikit ketenangan,
Aku sudah kenyang dengan caci makimu,Aku lelah dengan fitnahmu...
Hatiku bukan perisai,Bukan juga baju besi,
yang bisa menangkis dan menghalang segala tohmahanmu..
Izinkan aku sesaat menarik nafas lega...di akhir-akhir waktu ku....



Share