Monday, 30 December 2019

HR Info : What to do if Foreign Workers PLKS cannot be renew?Special Pass!

They are time sometimes the PLKS cannot be renew on time for some reason. Some of the reason :


1) Passport expired less than 1 year from the permit expiry date
2) FOMEMA result late
3) Overlooked the expiry date


If this happen you can apply for a Special Pass or Pas Khas at immigration counter BUT make sure the expiry date is within 7 days when you make the submission over counter.

I am not familiar with other state regulation, but as far that I know for Selangor & Putrajaya Immigration the Special Pass application only can be made AFTER the expiry date of the PLKS. For example :

The last day of the permit is 07/08/2018, then on 08/08/2018 only Employer can apply for SP



You just need to bring following documents to the counter and make sure you are the EMPLOYER or EMPLOYER REPRESENTATIVE. The workers cannot apply by himself.


1) Passport Original
2) Application letter of Special Pass with workers details and the reason of the delayed permit renewal
3) Authorized letter if you are the Employer representative
4) SSM documents (Form 49,9,13,24)
5) Employer IC copy
6) Employer represantative IC copy if not the employer himself submit the application.
7) Latest EPF statement that show the employer representative name
8) Special Pass Form (can ask from counter)
9) Cash RM 100 per workers

The Special Pass normally valid for 30 days. Then you need to settle everything and submit for renewal before the expiry date.





Tuesday, 2 April 2019

HR Info : Show Cause Letter



A show cause letter is a written notice asking the employee to explain or to "show cause" why he should not be given disciplinary action given what he did or did not do. In some company, the show cause letter itself serves as the first notice.

A show cause letter will indicate the start of a domestic inquiry. Needless to say, the issuance and handling of such a letter need to be dealt with in a subtle and diligent manner, as it is a very delicate and sensitive issue. However, before the letter is issued, the HR department must make every effort to contact the accused worker for a proper, professional discussion on the matter; this is to allow the accused party's side of the story, preventing any form of victimization from occurring. From then on, it can be determined if there is a case to act upon. As such, a show cause letter is only reserved as an absolute last resort, when the particulars of a case have escalated to the point where a domestic inquiry becomes necessary.

A sample of Show Cause Letter for reference :









                                                       ShowCauseLetterSample


Friday, 22 March 2019

Travel Itinerary : Sabah Day 1 (KK)

Assalamualaikum!

I just back from Sabah!

Ni kira plan mengejut jugak lah, plan and bought the flight ticket on January 2019.  Flight beli dengan Airasia satu family total RM 258 x 3 pax + luggage 20KG RM 74.55 = RM 848.55. Kami ambil flight pagi depart pukul 10.20 a.m. Tapi Airasia memang terkenal dengan flight delayed, so kami terbang pukul 11.00 a.m.

Sampai KK Airport lebih kurang pukul 1.15 p.m. Terus pergi ambik kereta yang dah booked through Easybook sebab ada point so boleh redeem. Nama company kereta sewa tu Epta Travel, kaunter dekat dalam KKIA tu jugak. Kami ambil kereta Saga tahun 2010 dengan rate RM 117.00/day.

Lepas dapat kereta terus menuju hotel Promenade Service Apartment untuk check in. Tapi tak recommended lah sebab dia service apartment, so bercampur dengan rumah orang. Then jalan nak ke bilik pon agak sunyi dan kotor. Book dekat situ sebab murah dan dekat dengan pasar filipin,then the reviews at the Agoda (we booked through Agoda) is quite good. Maybe sebab kitorang dapat bangunan lama kot. Lepas rehatkan diri kitorang pergi cari makanan dekat Pasar Filipin, memang banyak seafood fresh dekat sini tapi kitorang makan dekat KK Waterfront foodcourt sebab tak selesa makan dalam pasar tu. Lagi satu kononya nak makan sambil tengok sunset.. heehee.. Seafood diorang memang fresh, tapi masakan kurang menepati selera 😁. 




Lepas makan kitorang gerak ke light festival, Oceanus Mall. Kitorang jalan kaki je sebab nak save duit minyak kereta untuk ke Kundasang esoknya 😊. Pukul 8.30 macam tu kami balik ke hotel sebab penat pagi tu pon tak habis lagi... Isyraf je yang recharge.. haha.. 
Esoknya ke Kundasang kita cerita next post ya. 😊



Thursday, 14 March 2019

BABIES INFO : ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU

Assalamualaikum.

Pernah dengar Alahan Susu Lembu?Isyraf salah seorang bayi yang allergic to cow's milk. Semua yang ada kandungan susu lembu akan buat dia ruam atau muntah. Sekarang dah masuk 2 tahun 2 bulan he is getting better, tapi still bila dia makan makanan yang ada dairy milk akan naik ruam sekeliling mulut. Kalau dulu if he consume any cow's milk product, he will vomit like Niagara Fall..seriously...hehehe

Apa itu Alahan Protein Susu Lembu?

Tindak balas luar biasa yang berlaku apabila tubuh kita terdedah kepada protein susu lembu. Tindak balas ini dicetuskan oleh sistem imunisasi tubuh kita dan oleh itu boleh menjejaskan pelbagai bahagian dalam tubuh kita; seperti kulit, paru-paru dan usus.


Gejala-gejala 

Biasanya bayi dengan alahan susu akan mengalami lebih daripada dua simptom pada dua sistem organnya:
  • gastrousus (cirit-birit, loya, muntah-muntah);
  • kulit (angioderma, dermatitis, ekzema, gatal-gatal);
  • pernafasan (asma, batuk, rinitis, berdehit).

Untuk Isyraf, masa umur bawah 8 bulan dia kan muntah kalau dia consume dairy products. Tapi bila umur dia dah 8 bulan ke atas dia just naik ruam kalau ter consume dairies, and kadang - kadang akan demam dan batuk. Kami memang bagi dia susu soya Dupro Soy since 3 bulan (campur dengan breastfeed, dont judge ok? )

Alahan susu lembu ni memang tak ada ubat dan biasanya akan pulih bila dia dah masuk 4 - 5 tahun. Tapi ada potensi alergic tu tak hilang kalau :

1) Ibu bapa ada allergic 
2) Anak yang ada Eczema, Asthma & resdung



Imej yang berkaitan