Thursday, 26 May 2016

Wedding Journey : DIY hand bouquet

Assalamualaikum.
Still tak move lagi dari wedding. Huhuhu.
Nak cerita hand bouqeut masa wedding hari tu diy sendiri walaupun bunga tangan ada dalam pakej bridal tu. Buat sendiri mula2 untuk pakai masa nikah,tapi rasa macam cantik lagi guna masa sanding.huhu
Kos :
1) Bunga putih & peach - beli dekat Kaison,sejambak RM 7.50 x 2 jambak = RM 15.00
2) Ribbon cream - beli dekat GM segulung RM 9.00
3) double tape - mr.DIY - RM 2.50
4) manik - GM - sebijik 0.55 sen x 3 = RM 1.65
Total = 28.15 ++
Lepas pakai masa sanding,bff pulak pinjam untuk E-day dia. Huhu
Share

Sunday, 15 May 2016

I'm Married..! The lesson from the wedding....😌

Assalamualaikum

Yes,alhamdulillah. I'm someone's wife now.
Walaupun banyak sangat dugaan sebelum majlis,tapi bila dah selesai rasa lega sangat. Memang agak kelam kabut sebab ini majlis perkahwin yang pertama dalam keluarga kecil kami dan banyak yang kami urus sendiri. So kalau korang pon uruskan majlis perkahwinan sendiri dan baru pertama kali, sila :-
1) Buat persiapan awal
2) Buat list apa yang perlu dibuat & siapa      yang buat  ! Penting!
3) Tempah apa yg patut 6 bulan awal

My worst nightmare is when the 'makcik' that promise to prepare my 'makan beradap' cancelled last minute. 😭 Dia tarik diri masa malam sebelum majlis ! Memang sangat la terlalu tak patut sebab alasan dia bagi memang xmunasabah (btw,alasan dia nk g cari rumah sewa) Tapi tak apa, benda dah settle. Alhamdulillah. May this marriage last forever ❤




Share

Sunday, 14 February 2016

Wedding Journey : DIY Doorgift Brown Paper Bav

Assalamualaikum peeps. 😃

Lets move to our next wedding DIY 😱

Sekarang ni dah ramai yang guna brown paper bag untuk isi doorgift kahwin. Brown paper bag ni paper bag yang untuk goreng pisang,MCD & etc. Memang jimat guna brown paper bag ni...tapi nak bagi menarik kena rajin skit lah...

At first, I want to add doily + ribbon but as I do not have much time left I just use rubber stamp on the doily paper. The cost of this paper bag :

1) Brown Paper Bag  -  4.00/pkt (100pcs) x 8 pkt = RM 32 (0.04/pcs)
2) Doily Paper  -  4.50/pkt (250pcs) x 4 pkt = RM 18.00 (0.018/pcs)
3) Rubber Stamp - 3pcs = RM68 (used for brown paper bag & doily paper)

Cost per paper bag = 0.04 + 0.02 = 0.06 (tak kira cop,sbb guna untuk benda lain jugak)

See,jimattttt...hehehe

Share

Thursday, 14 January 2016

Wedding Journey : DIY Kad Kahwin

Assalamualaikum.

Lama tak update,tetiba dah lagi 2 bulan nak kahwin. :) Disebabkan sekarang ni ekonomi amat2lah mencekik, so moh le kita berjimat nak kahwin ni. First penjimatan kita ialah buat kad kahwin sendiri..hehehe

Disebabkan mula2 memang nak buat tema perkahwinan rustik,so memang dah rancang nak buat kad kahwin sendiri guna kertas kraft. Tapi disebabkan tema dah lari, teruskan je lah buat kad kahwin kraft ni walaupun macam tak kena..ada aku kisah..! Haha

So kad kraft beli online sebab cari merata tak ada,kat popular ada tapi nipis. Kos untuk 300 kpg RM 55 + postage RM 15 = RM 70. Templat kad ni ambik dekat fb page "pengantin diy". Buat masa ni hasil dia macam kt bawah. Plan nak tambah doily paper jadikan envelope.

Share

Thursday, 3 December 2015

HARTA DUNIA

Harta dunia boleh buat manusia gila,
Boleh buat manusia lupa,
Boleh buat manusia alpa,
Ada yang berantakan adik abang,
Ada yang cerai berai suami isteri,
Ada yang anak derhaka ibu ayah,
Ingatlah...harta dunia hanya pinjaman,
Hatta nyawa dan nafas kau hembus,
Semuanya pinjaman..

Share

Wednesday, 26 August 2015

Review : DIY mini pelamin simple

Assalamualaikum.
Selesai sudah majlis pertunangan kami pada 9/8/2015. Nak review pasal mini pelamin yang dibuat sendiri oleh saya dan kakak officemate.

Barang yang digunakan:

1) kain backdrop off white 10m+purple 3m - beli dekat nagoya RM2.80/m
2) bantal tebal warna cream - Mr.DIY RM 11.90
3) lampu - GM klang RM34/pair
4)Paper lantern - Mr DIY 2.30/PCS (big) RM 1.80 (small) - 6 pax , s(2)+b(4)
5) Kain bulu 2.5m- Kamdar 17/m
6) bunga besar - lelong malam raya dekat jalan taiping,klang 2 RM60
7) bunga kecik 4pcs - tmpat lelong yang sama, Rm5/pcs
8) toto lama untuk alas - free

Total semua :
13 x RM 2.80 = Rm 36.40
11.90 x 1        = Rm 11.90
34.00 x 1        = Rm  34.00
  2.30 x 4        = Rm     5.20
  1.80 x 2        = Rm     3.60
17.00 x 2.5     = Rm  42.50   
60.00 x 1        = Rm  60.00
  5.00 x 4        = Rm   20.00  

Total               = Rm 213.60

Dan semua boleh diguna semula,plan nk buat untuk decoration bilik pengantin time kahwin nanti..save budget...heehee
Dan hasilnya bolehlah nak dibandingkan sewa, tapi berbaloi.

                 

Share

Wednesday, 29 July 2015

Review : The DIY Hantaran

Assalamualaikum.

Lets see the result of last post about the hantaran DIY here :) For food like cake,chocolate and fruits still not done yet. Not so 'wow' , but I proud that I did it 😃 .

Share